Articole

 

Apariția AIKIDO-LIFE


Articol scris de fondatorul Aikido-life, Shihan Grigorescu Ioan


“Cum s-a ajuns la Aikido-Life?
Ideea iniţierii Aikido-Life a luat naştere ca urmare a unei perioade îndelungate (de peste 30 de ani) de practică în Aikido precum şi a experienţei acumulate în această perioadă în calitate de instructor. La acestea se adaugă şi studierea, atât în calitate de elev cât şi de instructor, a mai multor stiluri de arte marţiale: Judo, Karate, Kung fu, Taijiquan, Systema, şi diverse discipline asociate bazate pe dezvoltarea extrasenzorială.
Aikido-Life a prins contur din dorinţa de a practica exerciţii de luptă şi tehnici (discipline) de dezvoltare personală cât mai diverse, fară sa fie încadrate sau limitate de „şablone” utopice, concepte, dogme şi tehnici de luptă, care nu fac altceva decât să transforme practicantul într-un tributar al tiparelor.
Practicând Aikido după principiile etice şi morale aplicate şi ca mod de viaţă , experimentate în Dojo şi în afara acestuia, cu ajutorul mai multor generaţii de elevi au dus la rezultate evidente.
În timp toate acestea m-au determinat să le includ în programa de predare, oferind o nouă viziune integrată, complexă, asupra artelor marţiale: AIKIDO-LIFE.
Aikido-Life este o Arta Marţială modernă, care sintetizează procedee de luptă din toate şcolile de arte marţiale, bazate pe principii filozofice vechi şi noi despre lume şi viaţă, ce se adresează în aceeaşi măsura corpului şi minţii; obiectivul său principal fiind realizarea deplinei armonii între acestea, precum şi dezvoltarea unei personalităţi puternice şi echilibrate.
Toate acestea împreună, practicate zi de zi pot deveni un mod de viaţă pentru fiecare.
Fiind susţinut la nivel naţional şi internaţional de Maeştrii de Aikido şi de Instructori ai
altor Arte Marţiale şi Discipline Asociate, precum şi de elevi, părinţi, prieteni, am fost încurajat şi am hotărât să promovez acest mod de practică totală, completă, permanentă sub denumirea de AIKIDO – LIFE.
Cursul de Aikido-Life a fost conceput pentru a veni în sprijinul practicanţilor ca modalitate de adaptare la noile presiuni şi cerinţe impuse de societatea modernă aflată într-o continuă evoluţie şi
transformare. Aikido-Life practicat ca mod de viaţă şi disciplină sportivă asigură praticanţilor un echilibru psiho-fizic atât de necesar omului modern pentru a face faţă cerinţelor impuse de ritmul societăţii actuale. Dacă educaţia a apărut ca o necesitate de cunoaştere pentru adaptare / supravieţuire, atunci oamenii de astăzi au nevoie de o educaţie complexă atât în plan fizic cât şi psihic. Prin studiul aprofundat a disciplinei Aikido-Life dobândim caractere puternice şi echilibrate, dacă este practicat ca:
– mod / stil de viaţă;
– artă marţială – metodă de autoapărare; autodisciplină;
– disciplină sportivă;
– învăţătură, filozofie, experienţă, experiment.
Acestea practicate împreună, se adresează tuturor amatorilor indiferent de sex, vârstă, abilităţi fizice, dar mai ales copiilor, în mâinile cărora va sta destinul societăţii de mai tarziu.
Studiul Aikido-Life poate fi aprofundat în fiecare etapă conform cu posibiltăţile psiho-somatice ale practicanţilor. Cursul este gândit flexibil şi deschis optimizării sale în funcţie de “reacţia” practicanţilor în timpul derulării sale, întrucât se adresează unei anumite grupe de elevi şi menţine aceleaşi obiective, având însa conţinuturi într-o evoluţie continuă de la un an de studiu la altul.”

 

 

Sfaturi vindecătoare de la cel ce a fost marele spirit Valeriu Popa

 

 1. Frica micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subalimentare a tuturor organelor, ceea ce cauzeza boli organice, cum ar fi boala coronariana (ischemia), hepatita, impotenta si frigiditatea sexuala, boli de piele, nevroze si psihoze.
 2. Dragostea are o mare putere de vindecare fizica, mentala, emotionala si spirituala. Placerea de a barfi, minti si rani alti oameni provoaca efecte karmice devastatoare pentru sufletul care critica. El se condamna singur sa traiasca in inchisoarea nelinistii interioare.
 3. Gandirea noastra dispune de cea mai puternica forta creatoare din intregul univers. Gandul este cel care aduce pacea si linistea in sufletul nostru. Gandul este cel care atrage binele sau raul in existenta noastra. Toate gandurile emise plutesc in aer ca niste mine amenintatoare pentru a lovi pe cel ce le-a produs. O gandire sau o actiune negativa este resimtita dureros de mii de organisme. De aceea exista o lege a naturii si a stiintei conform careia raul pricinuit altora ne face rau si noua insine. De aceea straduinta de a ierta dusmanii si de a indrepta spre ei numai ganduri de pace si iubire constituie un act protector pentru noi.
 4. Potrivit legii bumerangului, tot ceea ce emitem in atmosfera, din punct de vedere vibratoriu: ganduri, vorbe, dorinte, fapte, sentimente etc. se intorc la noi producand efecte perturbatoare in campul nostru energetic. De aceea nimeni nu poate face rau altuia fara sa plateasca. De aceea oricand aveti ganduri negative despre o persoana sa va rugati in permanenta pentru sanatatea ei. Cand ne gandim la cineva se creeaza instantaneu o punte energetica intre noi si omul la care ne gandim. De aceea, orice gand rau reprezinta un atac energetic care aduce un prejudiciu omului respectiv. Astfel ne atacam si ne omoram unul pe altul in mod inconstient, de multe ori fara sa ne dam seama de acest lucru. Orice expresie dura, afirmata pe un ton categoric poate provoca un rau atat siesi cat si unui alt om.
 5. Imaginatia are puterea de a crea realitatea. Campul energetic al parintilor incepe sa distruga campul energetic al copilului si acesta se va naste bolnavicios, fricos, obsedat.
 6. Supararea este una din cele mai raspandite incalcari ale legilor universului, care poate determina diferite neplaceri in viata, atat a celui pe care te superi, cat si in propria ta viata. Supararea copilului pe parintii sai, a parintilor pe copii creeaza ruperea si deformarea celor mai fine structuri energetice, cu consecinte din cele mai grave. Femeia trebuie sa fie linistita si rabdatoare si nu trebuie sa se supere sau sa traiasca sentimente negative. Ea trebuie sa accepte cu seninatate realitatea, asa cum este si sa nu admita parerile de rau in legatura cu trecutul sau sa grabeasca viitorul.
 7. Egoismul, cruzimea inchid canalele energetice de legatura cu Dumnezeu si omul respectiv nu mai primeste energia necesara intretinerii vietii. In aceasta situatie el este nevoit sa ia energia de la alti oameni, devenind vampir energetic. Acest lucru distruge sistemul de protectie al corpului. Egoismul si interesul personal ne izoleaza de restul oamenilor si acest simt al separarii ii face pe oameni insensibili la nevoile altora. O persoana egoista manifesta un atasament excesiv pentru ea insasi, este o plaga sociala. Egoistii au foarte putini prieteni. Cateva cunostinte si relatii superficiale le umplu viata. Contactele cu ceilalti sunt limitate. Prin felul de a gandi se inchid in lumea lor stramta. Prin gandurile voastre puteti sa schimbati un egoist facandu-l generos. Sa se emita spre el numai vibratii de generozitate si bunavionta.
 8. Dispretul fata de noi si profunda nemultumire fata de sine constituie o agresiune fata de Dumnezeu. Dispretul si blamarea omoara inainte de toate iubirea fata de un alt om. Orice ticalosie ar comite un om impotriva noastra noi nu avem dreptul sa respingem iubirea fata de el.
 9. Barbatul care dispretuieste femeia se degradeaza spiritual, incepe sa sufere de diferite boli si imbatraneste mai repede ca de obicei. Trebuie sa va schimbati atitudinea fata de femei si fata de situatiile legate de ele.
 10. Trufia si dispretul fata de oameni genereaza lipsa dorintei de a trai, sentimentul pierderii sensului vietii. Ancorarea de intelepciune da nastere dispretului. Acesta incepe de la cap. De aceea se blocheza biocampul in regiunea capului. In curand dispretul se intoarce impotriva propriei persoane. De aceea, se deterioreaza campul in jurul rinichilor si apare distrugerea acestora.
 11. Ura este o forta care te leaga de persoana pe care o urasti.
 12. Cand cineva te jigneste nu te razbuna pe el, nu-l uri si nu te supara pe el intrucat aceasta jignire este un dar de la Dumnezeu. Daca n-o accepti urmeaza ca purificarea sufletului sa se infaptuieasca prin boli si nenorociri, iar daca nu esti pregatit nici pentru aceasta ea vine prin moarte Aceasta forma de purificare ne este data prin intermediul celor apropiati, de aceea in masura in care reusim sa-i iertam, in aceeasi masura sunt posibile schimbari interioare de profunzime.
 13. Se cuvine sa iertam nu numai in gand ci si cu sufletul. Cel mai mult ne leaga de trecut supararile neiertate.
 14. Iertand un om care ne-a jignit sau ne-a suparat ne putem vindeca de o boala grava. Roaga-te in permanenta ca toti cei din jurul tau sa fie fericiti, sanatosi si intreaga lume sa fie binecuvantata. Aceasta rugaciune va iradia atat de multa iubire catre intreaga lume incat iubirea se va intoarce la tine din belsug.
 15. Cum daruiesti asa primesti. Razbunandu-te te faci egal cu adversarul. Iertandu-l te arati superior. Iertand ne eliberam pentru a ne putea inalta. Sa fim constienti ca iertand ii eliberam pe cei care ne-au gresit, deci iertand oferim libertate. Sa alegi calea iertarii, pentru ca numai ea desface rana inclestata in timp. Ca de nu iertati voi, nici Tatal vostru nu va va ierta voua greselile.
 16. Dependenta naste frica, indoiala, depresia si supararea. Nu cautati plata, nici lauda si nici o rasplata, orice ati face. Savarsind ceva bun noi pretindem imediat recompensa. Aceste dorinte aduc ca rezultat suferinta. Cu cat veti intensifica dorintele omenesti cu atat va creste nivelul de agresivitate si se va intari programul de autodistrugere.
 17. Orice dorinta cand se agata de tine devine stapanul tau.
 18. Cand esti manios, mania devine stapanul tau, te acapareaza complet. Astfel mania ta, in aceasta stare, va face lucruri pe care mai tarziu le vei regreta.
 19. Dependenta naste agresivitatea. Iar agresivitatea produce boala. Boala purifica sufletul omului si ii fortifica sistemul imunitar. Dependenta de dorinte, frica, depresia si supararea atrag gelozia. Cu cat este mai puternica dependenta de persoana iubita, cu atat mai numeroase sunt pretentiile noastre fata de ea. Cearta, mania, nerabdarea emit in tacere o mare forta distructiva. Numai prin iubire poate seca izvorul rautatilor.
 20. Sa nu vorbiti despre nenorocirile traite pentru ca ele pot prelungi durata lor. Cand nu vorbim cuiva despre problemele noastre noi ne indepartam de ele. Indepartarea de ele este primul pas pentru depasirea acestora. Esential este cand vorbiti despre problemele si emotiile dvs. sa nu cautati mila sau compatimiri.
 21. Țânțarii si furnicile apar cand este prezenta trufia. Cand tantarul va inteapa este o umilinta pentru dvs. El este de mii de ori mai mic decat dvs. si reuseste sa va intepe simtitor. In aceasta situatie daca nu va enervati trufia descreste. Deci țânțarii ne pot ajuta la ameliorarea destinului si micsorarea trufiei.
 22. Daca aveti o mare suparare sau tristete incercati sa nu aduceti sentimente acasa. Iesiti in strada – cu deosebire in locurile inverzite – si plimbati-va. Nu faceti din casa dvs. o groapa de gunoi energetic. Daca locuiti de cativa ani si ati saturat spatiul cu regrete, suparari si spaime, amintiti-va momentele in care v-ati certat si suparat, asezati-va in acel loc, iertati, anulati agresivitatea fata de iubire, rugati-va.
 23. Daca vorbim la telefonul mobil in primele 30 de secunde energia organismului blocheaza influentele negative, ulterior incepe sa cedeze lent. O convorbire telefonica ce dureaza mai mult de un minut se poate rasfrange negativ asupra sanatatii. De altfel, oricat ar parea de straniu, cel mai puternic patimeste nu zona capului, ci zona sistemului genito-urinara. Dupa o convorbire de trei minute are loc deformarea campului energetic in zona capului, in zona sternului (adica are loc slabirea sistemului imunitar) si, de asemenea, in zona primei chakre. O convorbire telefonica care depaseste un minut este de nedorit.
 24. Mancatul este un serviciu divin si, ca atare, nu trebuie sa se desfasoare intr-o atmosfera apasatoare. Mancarea ne poate da energii superioare daca este binecuvantata de Dumnezeu si este gatita cu devotament spiritual. Cea mai buna mancare, cel mai sanatos meniu natural, se transforma in otrava in corpul dvs. daca atmosfera in care gatiti (gandurile si sentimentele) si mancati este tensionata.
 25. Munca nu trebuie sa ne omoare, ci sa ne dezvolte. Inseamna ca supraincarcarile nu trebuie sa fie permanente si in fiecare ocupatie sa gasim placerea. Daca nu exista placere, orice activitate se poate transforma intr-o suprasolicitare si va dauna sanatatii.
 26. Daca un om fura si inseala pe altii o viata intreaga, el va fi pedepsit sa suporte si pagubele pe care le-a facut altora. In concluzie, cel care a facut bine va recolta binele, iar cel care a facut un rau fizic sau spiritual va recolta raul fizic sau spiritual.
 27. Atasamentul inseamna alipirea sufletului de ceva sau cineva (parinti, persoana iubita, copii, profesie, obiecte, daruri etc). Atasamentul fata de cele pamantesti produce un urias rau lucrului de care ne atasam, in acelas timp sufera si cel ce se ataseaza. Daca omul se ataseaza sufleteste de: hrana, placeri sexuale, casa, avere, bani etc. sufletul lui este cuprins de lacomie, de ura si frustare. In aceasta situatie el trebuie sa piarda toate bunurile pentru a-si purifica sufletul. Omul stie foarte bine ca nu va lua nimic cu sine in mormant. Cu cat suntem mai atasati de stabilitate cu atat mai greu suportam schimbarile vremii si suntem mai bolnaviciosi. Atasamentul fata de dorinte duce la destramarea relatiilor familiare si a acelora din afara familiei.
 28. In dragostea omeneasca trebuie intotdeauna sa existe o detasare de omul iubit. Cu cat aveti mai multe pretentii, iritari si nemultumiri fata de omul apropiat cu atat mai mult creste dependenta de el. Dependenta de valorile umane ne va omori incetul cu incetul si spiritul si sufletul.
 29. Cand casatoria este bazata numai pe sentimente sexuale, ea nu poate fi indelungata. Cand sentimentele slabesc intervine inselarea, iar casnicia se destrama.
 30. Familiile care sunt intemeiate in primul rand pe prietenie si respect sunt fericite si dureaza mult. Un sot trebuie sa evite sa o transforme pe sotie intr-o copie fidela a sa. Fiecare om are personalitatea lui proprie si astfel de tentative sunt impotriva firii, ducand in timp la destramarea cuplului. Nu-l considerati pe celalalt ca fiind un obiect destinat sa va serveasca, ci ca pe o fiinta divina, cu individualitate si cerinte proprii.
 31. Casatoria trebuie studiata intai cu ochiul, apoi cu microscopul si in sfarsit cu telescopul. Cu cat ne concentram launtric asupra vietii imbatranim si ne despartim repede de viata.
 32. Gelozia de regula provoaca scaderea vederii, auzului, scleroza in placi, traumatismele capului, diabet, inflamatii articulare. Daca gelozia este grevata de trufie, atunci este de doua ori mai periculoasa.
 33. Femeia geloasa si suparacioasa ataca in plan subtil partenerul sau. In aceasta situatie sotul fie se va imbolnavi in permanenta, fie va deveni alcoolic, fie va divorta. Daca sunteti gelos si va amplificati sentimentele agresive de profunzime, atunci puteti avea probleme cu orice animal, veti putea avea si alergie si boli contactate de la ele. De asemenea, veti putea deveni obiectul agresiunii din partea animalelor.
 34. Este mai bine sa plangeti decat sa urati. Daca n-ati reusit sa va invingeti pe dvs. insiva, agresiunea se acumuleaza in mod inevitabil. Atunci cand plingeti agresiunea aparuta se distruge.
 35. Adevarata cauza a narcomaniei si alcoolismului este un nivel scazut de iubire,in special de iubire de sine. Aceasta apare din cauza unor puternice frustari, a reprimarii dragostei fata de oameni. Omul trebuie sa inceteze sa mai poarte suparare pe lumea din jur, sa intre in armonie cu ea.
 36. Nimeni nu poate strange bani daca-i dispretuieste. Zgarcenia si economia aduc boala si dezastre.

“Cauzele Spirituale ale bolilor”, autor Valeriu Popa

 

Despre „bunul simț” în aikido-life

 

Fie că merg pe jos, fie că conduc o mașină sentimentul este același. Groaza că nu vom mai ști să comunicăm decât online mă apucă din când în când și pentru a trece încerc să mă gândesc la mare sau la munte, încerc să mă gândesc la cantonamentele pe care le-am făcut cu copii-aikidoka, la bucuria nevinovată din ochii lor, la diminețile reci de la munte și la clipele frumoase alături de aceștia.
Incerc să descopăr bunăvoința din oameni însă aceștia o ascund adânc în interior. Bunul simț față de tot a dispărut în același timp cu îngrădirea drepturilor noastre. Zilele trecute un părinte a postat pe grupul de aikido-life cum sunt educați copii Japoniei, câtă grija are această țară de urmașii ei în comparație cu noi și mi-am dat seama că nouă ne va fi greu să ajungem să-i copiem. Dar nici nu trebuie făcut asta, ci părinții ar trebui să-și facă timp să învețe cum să fie “părinți” pentru copii lor, apoi ar trebui să-și facă timp să lucreze cu aceștia acasă, la căldura sobei sau a caloriferului așa cum o făceau părinții noștri.
Unul din avantajele epocii comuniste, din punct de vedere al educației sănătoase a copiilor, era lipsa tehnologiei. Însă timpul nu stă pe loc, deci și noi suntem nevoiți să ne adaptăm prezentului. Tehnologia avansează parcă prea repede, noi, părinții, nu mai suntem obișnuiți să studiem iar dacă o facem este pentru a avansa în planul profesional și nicidecum pentru a învăța cum să fim îndrumătorii copiilor noștri.
Noi privim lumea funcție de educația pe care am primit-o, însă ce am primit noi se potrivea vremurilor trecute iar pentru a educa copii din vremurile acestea este necesar să învățăm cum să facem asta. Cum să-i învățăm pe copii bunul simț și nu numai.
Bunul simț pornește de cum ai deschis ochii și până te-ai așezat în pat să te odihnești. Bunul simț începe prin a te respecta pe tine, pe părinții tăi, pe apropiații tăi, pe învățătorii tăi.
Bunul simț este și atunci când respecți legile statului în care te afli, când respecți mediul in care trăiești precum și viețuitoarele cu care intri in contact. Citeam undeva că preoții taoiști erau foarte atenți să nu deranjeze pe cineva sau ceva din jurul lor, nu omorau nici măcar un gândac sau nici să rupă o floare.
Bunul simț este la el acasă în Japonia și deci și în aikido.
Aikido-life are ca bază bunul simț.
Bunul simț in aikido-life este acela de a avea grijă de partenerul tău atunci când acesta îți dă corpul pentru ca tu să înveți procedeul predat de instructor. Îl întâlnim de la intrarea în sala de antrenament: elevul salută și așteaptă să i se de-a voie să intre în sală; e ca și cum bați la ușa cuiva și aștepți să ți se de-a voie să intri; și până la ieșirea din aceasta: elevul salută și apoi iese din sală încărcat de învățătură.
Bunul simț apare și în afara sălii de antrenament când elevul trecând prin viață își amintește de lecțiile primite și le aplică ca atare: să respecți tot ce e in jurul tău pentru ca și alții să se bucure de natură, să îți cunoști locul in societate și să înveți permanent pentru a fi de folos ție și mediului înconjurător.
Multe lucruri folositoare învață elevii care practică aikido-life. Pentru a avea grijă de cel care te atacă elevul învață să respecte aproapele până la iubire, să nu se enerveze atunci când este provocat și să fie relaxat. Când ești relaxat și mintea este relaxată și poate gândi corect situația.
Multe din aspectele bunului simț le-am învățat când m-am întâlnit cu aikido-life și acum le predau elevilor mei. La fiecare antrenament învăț cate ceva despre comportamentul omului și cum poate fi acesta îmbunătățit.